StoryEditorReportaż z gospodarstwa

Rolnicy z Mazowsza w miesiąc znacznie podnieśli wydajność krów. Jak to zrobili?

22.04.2025., 16:30h

Kolejne gospodarstwa wdrażają w swoich oborach metodę żywienia Constant Feeding pod bacznym okiem doradców z Agrifirm Polska. Kinga i Jarosław Czyżewscy stosują ją od miesiąca.

Rekordowa wydajność mleczna – efekty wdrożenia metody Constant Feeding

Rezultaty są takie, że podnieśli średnią wydajność mleczną od krowy z 36 do 40 litrów dziennie, jednocześnie utrzymując bardzo wysokie parametry mleka na poziomie 3,70% białka i 4,20% tłuszczu. Równie dobry poziom mocznika w mleku 227 mg/l świadczy o równowadze białkowo-energetycznej w żwaczu, czyli o poprawności zbilansowania dawki pokarmowej.

Z kolei o wysokim poziomie higieny i zdrowotności wymion dużo mówi 20 tys. bakterii i 120 tys. komórek somatycznych w 1 ml mleka.

27 marca odbyły się warsztaty w gospodarstwie Kingi i Jarosława Czyżewskich we wsi Milewo-Wypychy zorganizowane przez Agrifirm Polska, a wzięli w nich udział hodowcy bydła mlecznego, a także uczniowie szkoły rolniczej w Makowie Mazowieckim – klasowi koledzy i koleżanki syna gospodarzy wydarzenia.

Podczas szkolenia można było dowiedzieć się więcej na temat samej metody Constant Feeding, jak i innych zaleceń, które warto wdrożyć podczas żywienia wydajnych krów dawką TMR.

image
Nowa obora Kingi i Jarosława Czyżewskich
FOTO: Andrzej Rutkowski

Sucha masa pod kontrolą – jak woda wpływa na efektywność TMR?

To gospodarstwo pokazuje, że genetyka hf-a wcale nie przeszkadza w utrzymaniu wysokich parametrów tłuszczu i białka, czyli wysokiej suchej masy przy jednocześnie wysokiej wydajności mlecznej – podkreślił Sebastian Zakrzewski – specjalista ds. żywienia w Agrifirm.

Z naszych doświadczeń wynika, że w metodzie Constant Feeding najlepiej jest jeśli sucha masa TMR-u zostanie obniżona do pułapu w zakresie 34–38%. Zawsze trzeba uważać, gdy obniżamy suchą masę w dawce TMR, bo z jednej strony
wpłynie to na mniejsze sortowanie składników TMR-u, lepszą smakowitość dawki, a więc większe pobranie i lepsze wykorzystanie dawki TMR, ale z drugiej strony, jeśli przesadzimy, jest ryzyko, że krowy nie będą wypełniać żwacza, a pasza będzie zbyt szybko przez żwacz przechodzić.
Ponadto sucha masa na bieżąco powinna być kontrolowana, bo dziś mamy taką kiszonkę, a jutro już zupełnie inną
– wyjaśnił Marcin Kryger – kierownik ds. rozwoju produktu w Agrifirm.

image
Uczestnicy warsztatów dokładnie sprawdzali jak wygląda lepiszcze powstałe po namoczeniu pasz treściwych
FOTO: Andrzej Rutkowski
Pozostało 73% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. maj 2025 15:40