Alkalizacja pasz
I chociaż głównym powodem, który zmotywował hodowcę do rozpoczęcia alkalizacji pasz były powtarzające się kwasice, to szybko przekonał się, że zapewnienie stabilności pH żwacza to zaledwie jeden z wielu atutów tego prostego w wykonaniu procesu. Jak go wykonuje Mateusz Jankowski? Korzysta z usług mobilnej mieszalni, która wyprodukowane w gospodarstwie ziarno zbóż, zaraz po zbiorze, śrutuje i miesza ze specjalnym preparatem alkalizującym Home& Dry oraz wodą (w ilości 30 kg preparatu i 40 litrów wody na każdą tonę paszy).Tak przygotowana mieszanka trafia do betonowego silosu (mieszczącego około 100 ton) i szczelnie przykrywana jest folią.
Jak poinformował pan Mateusz, już po dwóch tygodniach od sporządzenia mieszanka gotowa jest do skarmiania, stanowiąc doskonały komponent dawki pokarmowej. Przy okazji zaprezentował wyniki ostatniej analizy mieszaniny, które wykazały, iż zawiera ona 19,8% białka, 51% skrobi, a jej pH wynosi 8,3.
