StoryEditorCeny bydła

Ceny bydła znów rosną! I to nawet o 2 zł/kg. Sprawdź, ile zakłady mięsne płacą za żywiec wołowy

26.07.2022., 14:07h
Po ubiegłotygodniowych, nieśmiałych podwyżkach, większość zakładów mięsnych zdecydowała się zaoferować rolnikom wyższe ceny skupu bydła. Po ile w Polsce skupowane są obecnie byki, jałówki i krowy? Jaka będzie cena bydła na koniec roku? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE!  

Ceny bydła: większość zakładów podnosi stawki

Ceny skupu bydła znów idą w górę! Jak wynika z danych zebranych przez naszą redakcję w cotygodniowej sondzie przeprowadzonej 26 lipca 2022 roku, większość zakładów mięsnych zdecydowała nawet na podwyżki.  Stawki wzrosły od 30 do nawet 2 zł/kg.

Za byka w klasie R otrzymamy więc ok. 20,20 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,60 zł/kg, a za krowy - 8,90 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny jałówek dochodzą do 21,40 zł/kg.

Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 11 – 17.07.2022 r. za bydło rzeźne w skupie dostawcy uzyskiwali przeciętnie 10,59 zł/kg, czyli o 0,4 proc. mniej niż w poprzednim tygodniu i o 3,9 mniej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 46,1 proc. wyższa niż przed rokiem.

Natomiast w czerwcu, jak wyliczył niedawno GUS, za żywiec wołowy w skupie płacono 10,94 zł za kg, co oznacza, że cena spadła o 6,7 proc. w stosunku do maja br., ale była wyższa o 46,2 proc. niż przed rokiem. Najwyższą cenę w skupie za bydło mięsne można było otrzymać w woj. małopolskim, gdzie płacono 11,59 zł/kg, natomiast najtaniej płaciły skupy w woj. śląskim, płacąc 10,03 zł/kg żywca.

W Niemczech znów podwyżki. Wzrost cen bydła napędza mała podaż

Kolejny tydzień z rzędu na dużej giełdzie w Niemczech wzrosły ceny bydła - byków i krów. Podwyżki napędza mała podaż.

- Niewielka podaż bydła rzeźnego sprawia, że ​​ceny młodych buhajów nadal rosną. Ceny krów rzeźnych na początku tygodnia są oceniane jako stabilne i pozostają niezmienne - wyjaśnia Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa VEZG.

Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,85 euro/kg. To o 8 centów więcej niż przed tygodniem i o 22 centów więcej niż na początku lipca. Natomiast ceny jałówek wynoszą 5,07 euro/kg, a krów 4,50-4,70 euro/kg. Stawki za krowy i jałówki są o jedną trzecią wyższe niż przed rokiem, natomiast za byki o ok 25 proc.

Ograniczona dostępność bydła utrzymuje ceny żywca na wysokim poziomie w całej Europie. Stawki, które wyraźnie rosną i przekraczają sezonowe średnie z poprzednich lat, są napędzane nie tylko przez koszty produkcji, ale także przez niską podaż w całej Unii.

Z drugiej strony pamiętajmy, że inflacja i wzrost cen żywności zaczynają tłumić popyt konsumpcyjny. 

Ceny bydła: ile zakłady mięsne będą płacić na koniec roku?

Zdaniem analityków Credit Agricole cena skupu bydła w Polsce utrzyma się na dość wysokim poziomie i na koniec 2022 r. wyniesie ok. 11,50 zł/kg oraz 9,50 zł/kg na koniec 2023 r.

Czyli na koniec roku ceny będą niewiele niższe od rekordowych, które notowaliśmy w 19. tygodniu maja. Wtedy za bydło rolnicy dostawali średnio 11,68 zł/kg.

Warto też pamiętać, że zdaniem KE produkcja wołowiny w UE spadnie o 0,5%. Jednocześnie UE, mając na uwadze niedawne umowy handlowe, liczy na wzrost eksportu mięsa wołowego.

Jakie były ceny skupu żywca wołowego w Polsce 26 lipca 2022 r.?

Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:

Osi Poland Foodworks:

  • byki (kl. O): 20,80 zł/kg (wzrost o 60 gr),
  • jałówki (kl. O): 20,80 zł/kg (wzrost o 40 gr)
  • krowy (kl. O): 20,00 zł/kg (wzrost o 50 gr);

Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:

  • byki: 12 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 12 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: 9,50 zł/kg (wzrost o 2 zł);

Lubelskie: ZM Wierzejki:

  • byki (kl. O): 21,20 zł/kg (bez zmian),
  • byki (kl. R): 21,60 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 20,40 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. R): 21,00 zł/kg (bez zmian);

Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:

  • byki 11 - 13 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki 10 - 12zł/kg (bez zmian),
  • krowy 6,00 - 9,00 zł/kg (wzrost o 40-60 gr).

Mazowieckie: ZM Mościbrody:

  • byki (kl. O): 21,00 zł/kg (wzrost o 1 zł),
  • byki (kl. R): 21,40 zł/kg (wzrost o 1 zł),
  • byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 21,60 zł/kg (wzrost o 1 zł),
  • jałówki (kl. O): 21,00 zł/kg (wzrost o 1 zł),
  • jałówki (kl. R): 21,60 zł/kg (wzrost o 1 zł),
  • krowy (320 kg mięsa): 19,80 zł/kg (wzrost o 80 gr);

Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna

  • byki: 6,00 - 9 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 6,00 - 9,00 zł/kg (bez zmian);

Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:

  • byki: 12,50 zł/kg (kl. A), 11,50 zł/kg (kl. I), 10,50 zł/kg (kl. II) - (wzrost o 1,20 zł),
  • jałówki: do 11,00 zł/kg (kl. A), 10,00 zł/kg (kl. I), 8,50 zł/kg (kl. II),
  • krowy: 9,50 zł/kg (kl. I), 7,50 zł/kg (kl. II), 5,50 zł/kg (kl. III), 4,00 zł/kg (kl. IV);

Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:

  • byki: 10,30 – 12,50 zł/kg (wzrost o 30-50 gr),
  • jałówki: 7,50 - 12,00 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: 8,50 - 8,80 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj, oprac. cen Justyna Czupryniak
Fot. arch. 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 15:40