Bydła będzie coraz mniej, ceny skupu wyższe. KE publikuje prognozę do 2035 r.Monika Kopaczel Radziulewicz
StoryEditorCeny bydła

Bydła będzie coraz mniej, ceny skupu wyższe. KE publikuje prognozę do 2035 r.

18.12.2025., 17:00h

Bydła w Unii Europejskiej będzie coraz mniej, a ceny skupu mają pozostać wysokie przez najbliższe lata. Tak wynika z najnowszej prognozy Komisji Europejskiej na lata 2025–2035. KE ocenia też, że import wołowiny do UE będzie rósł.

Bydła będzie coraz mniej. Komisja Europejska mówi, co czeka rynek do 2035 roku

Produkcja bydła i wołowiny w Unii Europejskiej będzie systematycznie spadać przez najbliższe 10 lat – wynika z najnowszej prognozy Komisji Europejskiej „Perspektywy rolnicze UE 2025–2035”. Mimo wysokich cen i stabilnego popytu sektor czeka dalsze kurczenie się stad, rosnący import oraz presja kosztowa, która przełoży się na ceny mięsa i opłacalność produkcji.

Produkcja wołowiny w UE będzie spadać do 2035 roku

Po spadku produkcji wołowiny w 2025 r. Komisja Europejska prognozuje dalsze ograniczanie podaży. Do 2035 r. produkcja wołowiny i cielęciny w UE ma spaść o kolejne 615 tys. ton i wynieść około 6,1 mln ton. To oznacza spadek o 9,2% w porównaniu ze średnią z lat 2023–2025.

Równolegle zmniejszać się będzie pogłowie bydła. Liczba krów w UE ma spaść o 2,85 mln sztuk (-9,7%). Dotyczy to zarówno krów mlecznych, jak i krów mamek, których pogłowie ma zmniejszyć się do 9,24 mln sztuk, czyli o 860 tys. sztuk (-8,5%).

Rolnicy ograniczają produkcję bydła

Według Komisji Europejskiej spadkowy trend wynika m.in. z rosnącej niepewności regulacyjnej. Rolnicy coraz ostrożniej podchodzą do inwestycji w produkcję bydła mięsnego, obawiając się zmian w polityce klimatycznej, dobrostanowej i środowiskowej.

Wsparcie dochodowe powiązane z produkcją oraz ekoschematy w ramach nowej WPR mogą jedynie spowolnić tempo spadku, ale nie są w stanie odwrócić trendu. Produkcja wołowiny w UE pozostanie więc pod presją strukturalną.

Mniej bydła, ale cięższe tusze

Komisja przewiduje jednocześnie, że średnia masa ubojowa bydła będzie stopniowo rosła. To efekt lepszego żywienia, poprawy zarządzania stadami oraz większego udziału ras mięsnych w strukturze pogłowia. Wzrost masy tusz ma jednak jedynie częściowo rekompensować spadek liczby zwierząt.

Spożycie wołowiny w UE będzie spadać

Do 2035 r. spożycie wołowiny w UE ma spaść do 6,1 kg na osobę (w wadze detalicznej), czyli o 0,57 kg mniej niż w latach 2023–2025. Głównymi przyczynami będą niższa dostępność wołowiny oraz jej relatywnie wysoka cena w porównaniu z innymi gatunkami mięsa.

W 2025 r. popyt na wołowinę pozostał jednak silny, co przy ograniczonej podaży doprowadziło do historycznie wysokich cen.

Import wołowiny do UE będzie rósł. Mercosur zyska na znaczeniu

Wysokie ceny i niedobory wołowiny w UE już teraz przyciągają import, głównie z krajów Mercosuru. Komisja Europejska prognozuje, że przy utrzymaniu cen na poziomie około 7 000 euro za tonę do 2035 r., import wołowiny do UE będzie rósł średnio o 1% rocznie.

Wzrost importu ma być jednym z głównych czynników równoważących spadającą produkcję wewnątrz Unii.

Eksport wołowiny z UE pod presją

Światowy popyt na wołowinę będzie rósł – do 2035 r. zapotrzebowanie importowe ma wzrosnąć o 1,1 mln ton, głównie w Chinach, Wietnamie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce Subsaharyjskiej.

Mimo tego eksport wołowiny z UE spadł już w 2025 r. i według prognoz będzie dalej maleć średnio o 0,8% rocznie do 2035 r. Powodem jest mniejsza podaż oraz rosnąca konkurencja na rynkach światowych.

Komisja zakłada jednak, że eksport mięsa wołowego pozostanie względnie stabilny (spadek tylko o 0,1% rocznie), ponieważ UE będzie stopniowo odchodzić od eksportu żywych zwierząt na rzecz mięsa rzeźnego.

Eksport bydła będzie wyraźnie ograniczany

Eksport żywych zwierząt z UE ma spadać znacznie szybciej – o 3,2% rocznie. Wynika to z mniejszej liczby zwierząt, większego nacisku na handel wewnątrz UE oraz narastających obaw dotyczących dobrostanu zwierząt w transporcie dalekobieżnym.

Ceny bydła i mięsa w górę

Komisja Europejska prognozuje, że ceny bydła, wołowiny i innych produktów mięsnych w UE będą rosły w nadchodzącej dekadzie. Wpływ na to będą miały rosnące koszty produkcji, ograniczona podaż oraz sytuacja na rynkach światowych.

Dla producentów oznacza to jednocześnie szansę na utrzymanie dochodów przy mniejszej skali produkcji, ale też ryzyko dalszego odpływu gospodarstw z sektora wołowiny.

Kamila Szałaj

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. grudzień 2025 17:02