Ceny bydła w Polsce nadal w dół
Ceny bydła w Polsce wciąż pozostają na rekordowo wysokim poziomie, jednak w ostatnich tygodniach widać wyraźne korekty. W części zakładów monitorowanych przez Tygodnik Poradnik Rolniczy stawki nie zmieniły się, ale są też takie, które już kolejny tydzień z rzędu obniżają ceny nawet o 1 zł za kilogram. Skupujący sygnalizują jednak, że tempo spadków może wkrótce wyhamować.
W Polsce obecnie średnio za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 27 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 15,00 zł/kg, a za krowy - 12 zł/kg. Z kolei w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 27,10 zł/kg.
Aktualne CENY BYDŁA z wybranych zakładów mięsnych znajdziesz na końcu artykułu
KOWR: cena bydła spada od połowy września
Z kolei z danych MRiRW i KOWR wynika, że od połowy września br. na rynku krajowym tanieje żywiec wołowy. W dniach 6–12.10.2025 r. cena zakupu bydła rzeźnego ukształtowała się na poziomie 14,24 zł/kg, o 1 proc. niższym niż w poprzednim tygodniu i o 3 proc. niższym niż przed miesiącem. Pomimo spadków cen w ostatnich tygodniach żywiec wołowy był o 39 proc. droższy niż przed rokiem.
W dniach 6-12.10.2025 r. za byki 12-24 miesiące płacono średnio 15,41 zł/kg, za krowy 12,14 zł/kg, a za jałówki 14,56 zł/kg. Natomiast w wadze poubojowej za byki płacono 28,90 zł/kg, za krowy 24,93 zł/kg, a za jałówki 28,11 zł/kg.
Ceny bydła w UE rosną, w Polsce spadają
Z raportu Meat Market Observatory (6–12.10.2025) wynika, że średnia cena tusz wołowych klasy R w UE wyniosła 6,83 euro/kg – lekko w górę, choć w wielu krajach, m.in. w Polsce, Włoszech i na Węgrzech, widać już trend spadkowy. Sytuację może dodatkowo pogorszyć pojawienie się nowych ognisk choroby guzowatej skóry bydła w dużych krajach producenckich, Francji, Włoszech i Hiszpanii, co grozi ograniczeniem eksportu wołowiny.
W drugim tygodniu października w krajach UE za byki w wieku 12-24 miesiące średnio w UE płacono 7,12 euro/kg, za jałówki 7,19 euro/kg i za krowy 5,96 euro/kg.
Ceny mleka w dół, a to może zwiększyć podaż bydła
Coraz więcej sygnałów wskazuje, że spadki cen mleka mogą pośrednio wpłynąć na rynek wołowiny. W wielu krajach, w tym w Polsce, rolnicy już teraz mówią o coraz mniejszej opłacalności produkcji mleka. W efekcie część stad mlecznych może być kierowana do uboju, co zwiększy podaż wołowiny na rynku i może wywrzeć presję na ceny w drugiej połowie 2026 roku.
– Wysokie ceny żywca mięsnego przy jednoczesnym spadku opłacalności produkcji mleka to zachęta dla rolników do likwidacji części stad mlecznych. To z kolei może zwiększyć dostępność mięsa wołowego i w pewnym momencie doprowadzić do stabilizacji lub lekkiego spadku cen – wskazują analitycy rynkowi.
Jakie są aktualne ceny skupu bydła w Polsce?
Oto ceny netto skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych z 17 paźdzeirnika 2025 (w nawiasach relacja aktualnych cen do stawek z 10 października 2025):
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 15-17,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13-17 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10-12 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 27,00 zł/kg (spadek o 1 zł)
- byki (kl. R): 27,60 zł/kg (spadek o 1 zł)
- jałówki (kl. O): 26,50 zł/kg (spadek o 1 zł)
- jałówki (kl. R): 27,10 zł/kg (spadek o 1 zł)
- krowa (kl. O): 23,10 zł/kg (spadek o 1,20 zł)
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki: 14,00-18,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 11,00-16,00 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,00-15,50 zł/kg za czystorasowe stawki wyższe (bez zmian)
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,00-15,50 zł/kg (spadek o 1 zł)
- jałówki: 9-14 zł/kg (spadek o 1 zł)
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 15,80 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13,95 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,20 zł/kg (spadek o 1 zł)
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 13,00-17,00 zł/kg (spadek o 40 gr)
- jałówki: 12,70 - 17,00 zł/kg (spadek o 20-30 gr)
- krowy: 10,40-15,50 zł/kg, za mieszańcowe ceny wyższe (bez zmian)
