Ceny bydła znów rosną
Ceny bydła w Polsce znów idą w górę. W części zakładów monitorowanych przez „Tygodnik Poradnik Rolniczy” stawki pozostały bez zmian, jednak są zakłady, które podniosły ceny nawet o 1,20 zł/kg.
Jak informowaliśmy w naszym Raporcie Rynkowym, głównym powodem podwyżek jest powrót uboju koszernego, który w tej chwili mocno wpływa na ceny. Firmy handlujące w obrębie UE zaczynają je podnosić, ale robią to powoli i ostrożnie – dlatego w wielu cennikach podwyżek jeszcze nie ma.
W Polsce obecnie średnio za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 27 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 14,80 zł/kg, a za krowy - 12 zł/kg. Z kolei w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 28 zł/kg.
Aktualne CENY BYDŁA z wybranych zakładów mięsnych znajdziesz na dole
KOWR: spadek cen bydła wyhamował
Z kolei z danych MRiRW i KOWR wynika, że w dniach 20-26.10.2025 r. cena zakupu bydła rzeźnego na rynku krajowym ukształtowała się na poziomie 13,87 zł/kg, tak samo jak tydzień wcześniej i o 5 proc. taniej niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był jednak o 34,1 proc. droższy niż przed rokiem.
W dniach 20–26.10.2025 r. za byki 12-24 miesiące płacono średnio 15,33 zł/kg, za krowy 11,79 zł/kg, a za jałówki 14,24 zł/kg. Natomiast w wadze poubojowej za byki płacono 28,76 zł/kg, za krowy 24,21 zł/kg, a za jałówki 27,48 zł/kg.
Ceny bydła w UE rosną
Raport Meat Market Observatory za okres 20–26 października 2025 r. pokazuje kolejny wzrost cen. Średnia cena tusz w klasie R w krajach UE pod koniec października osiągnęła 6,9 euro/kg, czyli o 4 centy więcej niż tydzień wcześniej. Wzrost napędza przede wszystkim rosnący popyt na młode byki i jałówki.
Na końcu października w krajach UE średnie ceny bydła dalej rosły – choć nie we wszystkich kategoriach. Za byki w wieku 12–24 miesięcy płacono przeciętnie 7,16 euro/kg, czyli o 4 centy więcej niż wcześniej. Jeszcze mocniej podrożały jałówki – do poziomu 7,29 euro/kg (wzrost o 9 centów). Z kolei ceny krów lekko spadły i wynosiły średnio 5,93 euro/kg – o 2 centy mniej niż na przełomie września i października.
Jakie są aktualne ceny skupu bydła w Polsce?
Oto ceny netto skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych z 31 października 2025 (w nawiasach relacja aktualnych cen do stawek z 24 października 2025):
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 15-17,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13-17 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10-12 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 27,70 zł/kg (wzrost o 70 gr)
- byki (kl. R): 28,30 zł/kg (wzrost o 70 gr)
- jałówki (kl. O): 27,10 zł/kg (wzrost o 50 gr)
- jałówki (kl. R): 28,00 zł/kg (wzrost o 1 zł)
- krowa (kl. O): 24,30 zł/kg (wzrost o 1,20 zł)
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki: 14,00-18,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 11,00-16,00 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,00-15,50 zł/kg za czystorasowe stawki wyższe (bez zmian)
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,00-15,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 9-14 zł/kg (bez zmian)
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 15,80 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13,95 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,20 zł/kg (bez zmian)
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 14,00-17,50 zł/kg (wzrost o 50 gr - 1 zł)
- jałówki: 13,70 - 17,00 zł/kg (wzrost o 1 zł)
- krowy: 11,40-15,50 zł/kg, za mieszańcowe ceny wyższe (wzrost o 1 zł)
