Korn-KALI - rola w nawożeniuKorn-KALI
StoryEditorMateriał promocyjny

Korn-KALI - rola w nawożeniu

15.05.2025., 14:03h

Korn-KALI to skuteczna kombinacja składników pokarmowych. To jedyny nawóz potasowy, który oprócz chlorku potasu zawiera także naturalny minerał kizeryt – źródło łatwo przyswajalnego magnezu i siarki. Dzięki temu Korn-KALI dostarcza trzech najważniejszych składników pokarmowych dla roślin: potasu, magnezu i siarki – w formie szybko rozpuszczalnej i natychmiast dostępnej dla roślin.

Dlaczego to tak ważne? Z każdym plonem gleba traci znaczne ilości potasu, magnezu i siarki, które należy uzupełniać poprzez nawożenie. Korn-KALI zapewnia te składniki w idealnych proporcjach, odpowiadających potrzebom różnych gatunków upraw. Regularne stosowanie w płodozmianie pozwala pokryć zapotrzebowanie roślin – nie tylko na potas, ale też na siarkę, magnez oraz sód.

Korn-KALI - zbilansowane nawożenie upraw

Efektywność nawożenia zależy nie tylko od ilości składników pokarmowych w glebie, ale przede wszystkim od możliwości ich pobrania.

Dodatkowym czynnikiem ograniczającym, często występującym w polskich glebach to antagonizm jonów. Aby temu zapobiegać, ważne są po pierwsze badania gleby, po drugie zbilansowane nawożenie składnikami pokarmowymi. W celu poprawy zasobności gleb w potas, magnez i siarkę zachęcamy do stosowania Korn-KALI.

Nawóz posiada pożądaną przez rośliny proporcje składników K:Mg jak 6,6:1, gdzie większość roślin potrzebuje 6:1. Musimy mieć również świadomość, że takie rośliny jak rzepak, burak cukrowy, ziemniaki czy kukurydza, pobierają większe ilości potasu niż azotu i to właśnie o zasobność w potas należy zadbać.

Efektywne wykorzystanie azotu, to dobra zasobność gleby w potas. Potas to składnik odpowiedzialny w głównej mierze za gospodarkę wodną, transpirację w roślinie, pobieranie i transport azotu wewnątrz rośliny. W celu zwiększenia pobierania wody i skł. pokarmowych z gleby, ważny jest dobrze rozbudowany system korzeniowy. Pozytywny wpływ na jego rozwój ma magnez.

Poza tym, magnez to centralny składnik chlorofilu czyli procesu fotosyntezy w proporcji do azotu jak 4:1. Warto więc na każde zastosowane 100 kg azotu dostarczyć roślinie ok. 25 kg magnezu. Za parametry jakościowe w roślinie odpowiada siarka – konieczna w przemianach azotu, syntezie aminokwasów oraz białek. Mająca również wpływ na właściwości smakowe, jak i działanie antyseptyczne przeciwko chorobom roślin.

Korn-KALI doskonale współgra zarówno z nawozami pojedynczymi (N, P), jak i wieloskładnikowymi. Powinien być stosowany w uprawach o wysokim zapotrzebowaniu na potas, w ramach przemyślanego systemu nawożenia. Od maja br. zmienia się skład naszego nawozu Korn-KALI:

Korn-KALI - 38 % K2O/6 % MgO/12 % SO3 i sód, ale nie zmienia się jego jakość. Nowy Korn-KALI dostępny będzie w nowym opakowaniu.

Więcej informacji: TUTAJ

image
Korn-Kali - rola w nawożeniu
FOTO: Korn-KALi
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. czerwiec 2025 13:43