O ile w handlu z Wielką Brytanią będziemy mieć łatwiej, to z Chinami może być wręcz odwrotnie. Zdefiniowano tam bowiem nowe standardy żywnościowe.
StoryEditorRynek mleka

Złe wieści dla rolników. Chiny dokręcają śrubę

08.06.2025., 15:30h

Od czasu opuszczenia Unii Europejskiej przez Wielką Brytanię w 2020 roku relacje handlowe między obiema stronami były napięte i pełne przeszkód biurokratycznych, które dotkliwie odczuły zwłaszcza sektory związane z handlem produktami rolno-spożywczymi.

Nowe porozumienie UE–Wielka Brytania przywraca płynność handlu produktami rolno-spożywczymi

Nowe porozumienie zawarte podczas niedawnego szczytu w Londynie wyznacza jednak punkt zwrotny, dając podstawy do odbudowy utraconych powiązań gospodarczych i przywracając płynność w wymianie towarowej produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Kluczowym elementem porozumienia jest zniesienie obowiązku certyfikacji, inspekcji oraz innych formalności granicznych przy wzajemnym handlu produktami rolno-spożywczymi. Oznacza to powrót do znacznie bardziej elastycznego modelu współpracy, który funkcjonował przed Brexitem, eliminując kosztowne i czasochłonne procedury, które od 2020 roku hamowały wymianę handlową.

Eksport bije rekordy! Jak UE wygrywa na rynku brytyjskim mimo Brexitu

Mimo trudności, które pojawiły się po Brexicie, UE utrzymała silną pozycję na rynku brytyjskim. W 2024 roku wartość eksportu produktów żywnościowych i napojów do Wielkiej Brytanii osiągnęła 52,75 mld euro, co oznacza wzrost o 3,3% względem roku poprzedniego. Wzrost ten dotyczył nie tylko wartości, ale także wolumenów dostaw, co dowodzi, że europejscy eksporterzy potrafią skutecznie dostosowywać się do trudnych warunków.

Z kolei brytyjski eksport do UE również odnotował wzrost wartościowy – o 0,5% do poziomu 16,5 mld funtów – jednak jego wolumen znacząco się skurczył. Oznacza to, że brytyjscy producenci w mniejszym stopniu potrafią wykorzystać potencjał wspólnego rynku.

Chiny wprowadzają rewolucję w normach żywności. Co na to europejscy eksporterzy?

O ile w handlu z Wielką Brytanią będziemy mieć łatwiej, to z Chinami może być wręcz odwrotnie. Zdefiniowano tam bowiem nowe standardy żywnościowe. Chiński rynek spożywczy, jeden z największych i najbardziej dynamicznych na świecie, wkracza w nowy etap regulacyjny.

W dniu 19 września 2025 roku wejdzie w życie pakiet pięćdziesięciu nowych norm dla produktów spożywczych oraz dziewięciu poprawek do już obowiązujących przepisów.

Szczegółowe zmiany dotyczące etykietowania i opakowań produktów spożywczych

Nowe regulacje dotyczą szerokiego spektrum zagadnień – od etykietowania, przez skład opakowań, po normy dotyczące żywności dla niemowląt i kontrole mikrobiologiczne.

Szczególne znaczenie mają zmiany w przepisach o etykietowaniu produktów pakowanych. Zmodyfikowano wymagania w zakresie przejrzystości informacji oraz ich zgodności z rzeczywistym składem i pochodzeniem produktu.

Zaostrzone normy higieniczne dla materiałów mających kontakt z żywnością

Istotne zmiany wprowadzono także w zakresie opakowań – teraz wszystkie materiały mające kontakt z żywnością muszą spełniać nowe, zaostrzone normy higieniczne i toksykologiczne.

W praktyce oznacza to konieczność rewizji całych linii produkcyjnych oraz dokumentacji technicznej dla wielu firm eksportujących do Chin.

Specjalne wymagania dla produktów mlecznych i żywności dla niemowląt. Rygorystyczne normy obowiązkowe od września

Szczególnej uwagi wymaga również sektor produktów mlecznych. W centrum regulacyjnej transformacji znalazły się także produkty przeznaczone dla najbardziej wrażliwych grup konsumenckich – niemowląt i małych dzieci.

Nowe normy obejmują żywność uzupełniającą oraz specjalistyczne mieszanki mleczne, wprowadzając bardziej rygorystyczne wymagania co do składu, źródeł surowców oraz warunków produkcji.

Produkty dla niemowląt są jednym z najściślej regulowanych segmentów rynku chińskiego i podlegają wzmożonemu nadzorowi zarówno sanitarnemu, jak i administracyjnemu.

Kontrola zanieczyszczeń na nowym poziomie – nowe metody i standardy bezpieczeństwa

Nowością są także szczegółowe procedury kontroli zanieczyszczeń, w tym nowe metody analizy mykotoksyn i substancji niebakteryjnych, które mogą występować w produktach spożywczych.

Ponadto ujednolicono metody oceny bezpieczeństwa niektórych kontrowersyjnych składników, jak podtlenek azotu.

Jarosław Malczewski

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. czerwiec 2025 10:00