StoryEditoragrotechnika

Jakie czynniki wpływają na skuteczność zabiegu skracania w zbożach?

10.03.2020., 19:03h
Termin zabiegu regulowania wzrostu zbóż jest tak samo ważny jak właściwy dobór retardantów do tego zabiegu. Zależnie od substancji aktywnej, ale też jej formulacji, skuteczność działania tych produktów mocno zależy od temperatury i nasłonecznienia. Nie bez wpływu jest też jakość oraz pH wody użytej do sporządzania cieczy roboczej.
Tydzień temu sporo uwagi poświęciliśmy wskazówkom dotyczącym oceny właściwych faz rozwojowych zbóż na skracanie ich źdźbeł. Przypominam – ten zabieg podstawowy i najważniejszy w fazie pierwszego kolanka pogrubia i skraca źdźbło. Zabieg drugi w fazie liścia flagowego delikatnie skraca źdźbła, ale dobrze skraca i wzmacnia dokłosie.

Każda substancja czynna skraca zboża nieco inaczej

Do skracania zbóż służy kilka substancji. Najbardziej znane i stosowane w zbożach to: chloromekwat (CCC), etefon, trineksapak etylu, proheksadion wapnia i chlorek mepikwatu. Każda z wymienionych substancji ma inne właściwości (zwłaszcza, jeżeli chodzi o temperaturę i nasłonecznienie dla skutecznego działania) a w ofercie praktycznie co roku pojawiają się nowe produkty. Czasami jest tak, że zmiana formulacji znanej substancji czynnej diametralnie zmienia jej właściwości i umożliwia jej stosowanie w niższej temperaturze.

Umiejętność rozpoznawania faz rozwojowych jest kluczowa dla określenia optymalnego terminu skracania (pisaliśmy tydzień temu), ale dziś chcę zwrócić uwagę na różnice w zaleceniach skracania poszczególnych gatunków zbóż i na różnice właściwośc...
Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 17:33