StoryEditorżyto

W polskich warunkach do uprawy świetne jest żyto

18.08.2020., 10:08h
Niedawno pisaliśmy o tegorocznych rekomendacjach odmian żyta ozimego do uprawy w województwach (Lista Odmian Zalecanych). To gatunek zboża idealnie dopasowany do polskich gleb w większości z nieuregulowanym odczynem pH. To zboże o najwyższej zimotrwałości. To też gatunek o najsilniejszym systemie korzeniowym, najlepiej radzący sobie z niedoborami wody i suszą.
Między innymi dlatego Polska była niekwestionowanym liderem produkcji żyta na świecie, ale w ostatnich latach kilka razy wyprzedziła nas pod tym względem Rosja. W latach 1961–2012 w Polsce wytwarzano średnio 6 milionów ton żyta rocznie. Najwyższy rekordowy poziom 9 540 277 ton produkcji osiągnęliśmy w 1984 r. Od tego czasu areał i zbiory żyta w Polsce systematycznie malały, by w roku 2011 osiągnąć minimum 2 600 676 ton.

Pszenżyto wypycha żyto 

Dlaczego znaczenie żyta zmalało? Część areału żyta zajęło pszenżyto. Zmieniła się też w Polce struktura upraw i bardzo atrakcyjną stała się uprawa kukurydzy. Potencjał plonowania żyta w latach spadku areału nie był może duży, ale przecież polskie odmiany, jak zarejestrowane w 1955 r. Dańkowskie Selekcyjne, przez dwadzieścia lat nie miało równych na świecie, a udoskonalona kolejna odmiana Dańkowskie Złote (zarejestrowana w 1968 r.) wniosła kolejny postęp.

Obecne odmiany Dańkowskie mają wysoki potencjał plonowania. Od poziomu plonowania odmian populacyjnych podskoczyły o ok. 10% pierwsze odmiany mieszańcowe: Marder (zarejestrowana w 1995r.), Nawid (1998 r.), Ursus (2000 r.), Fernando (...
Pozostało 83% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. grudzień 2024 13:30