Stanowisko LIR ws. cukru
Lubelska Izba Rolnicza przedstawiła swoje stanowisko w sprawie konieczności przeprowadzenia badań laboratoryjnych cukru, który jest importowany do Polski, pod kątem obecności substancji zabronionych.
Dlaczego rolnicy chcą badań laboratoryjnych cukru?
Jak wynika ze stanowiska LIR, obawy rolników wynikają z faktu, że do Polski wjeżdża coraz więcej cukru z państw, które nie spełniają norm unijnych, bo nie należą do wspólnoty. Chodzi o cukier, który jest przywożony do Polski z tzw. krajów trzecich, m.in. z Ukrainy.
Zdaniem rolników cukier przywożony z tych państw do Polski, należałoby zbadać pod kątem obecności substancji zakazanych nie tylko w naszym państwie, ale również w UE.
Samorząd rolniczy uzasadnia, że cukier produkowany w Polsce nie może zawierać niedozwolonych w UE substancji chemicznych, ponieważ na rynku, na którym jest sprzedawany, obowiązują restrykcyjne normy.
Substancje stosowane w produkcji cukru poza UE
Jak wynika ze stanowiska LIR, w państwach spoza UE, czyli m.in. Ukrainie dozwolone jest stosowanie takich substancji zakazanych i niezgodnych z unijnymi przepisami jak:
- substancje technologiczne,
- środki klarujące,
- środki wybielające,
- środki konserwujące.
Zobacz też: Plantatorzy buraka bankrutują, cukier tanieje. Dlaczego rynek się załamał?
Brak kontroli importowanego cukru to utrata zaufania konsumentów
Zdaniem członków LIR, brak pełnej kontroli importowanego cukru nie tylko umożliwia wprowadzanie na rynek żywności, która została wyprodukowana niezgodnie z prawem, ale również zakłóca krajową konkurencję. Jak twierdzą rolnicy, jest to również ogromne ryzyko utraty zaufania konsumentów do jakości produktów spożywczych, które są sprzedawane w Polsce.
Kontrola każdej partii cukru z importu
Jak wskazuje LIR, by sytuacja z importowanym cukrem nie wymknęła się spod kontroli, a konsumenci nie musieli obawiać się, że sięgają po niepewny produkt, należałby podjąć działania, których podstawą będzie nie tylko obowiązkowa kontrola laboratoryjna, ale również zatrzymanie każdej partii cukru, niespełniającej określonych w UE norm, przed wejściem do obrotu.
Ponadto rolnicy oczekują, że wzmocniony zostanie nadzór organów kontrolnych oraz wprowadzona będzie pełna transparentność składu chemicznego importowanego cukru. Zdaniem LIR, wyniki badań powinny być udostępniane podmiotom kontrolnym i konsumenckim.
Zdrowie konsumentów i bezpieczna żywność
Jak wynika ze stanowiska LIR, celem działań, których podjęcie jest oczekiwane przez rolników, ma być przede wszystkim ochrona zdrowia konsumentów poprzez eliminację ryzyka obecności w żywności substancji zabronionych nie tylko w Polsce, ale całej UE. Co więcej, rolnicy chcą, by polski rynek został zabezpieczony przed napływem produktów wątpliwej jakości, a wysokie standardy jakości żywności, która jest produkowana i dostępna w Polsce, zostały utrzymane.
LIR: Cukier z importu do badań
LIR swoje stanowisko kieruje nie tylko do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ale również Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz pozostałych instytucji państwowych.
– Apelujemy o pilne wdrożenie procedur, które zagwarantują, że cukier importowany do Polski – szczególnie z krajów spoza Unii Europejskiej – będzie każdorazowo poddawany niezależnym badaniom laboratoryjnym w celu potwierdzenia jego zgodności z obowiązującymi normami jakości i bezpieczeństwa – czytamy w podsumowaniu stanowiska LIR.
Oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz na podst. LIR
