W „Kózce” obok stada kóz mieszka też kilka owiec. Podobnie jak one, mają swoje imionaJagoda Bruździńska
StoryEditorKozie mleko

Od dwóch kóz do własnej marki. Historia gospodarstwa, które wyprzedziło czas

28.12.2025., 11:00h

Kozie gospodarstwo warto odwiedzić, żeby kupić dobrej jakości sery lub mleko. A czasem też dla niezwykłej opowieści. Taką uraczyli nas Jolanta i Norbert Bruździńscy z Łubowa, którzy jako jedni z pierwszych wprowadzali kozie produkty do polskich supermarketów. W swoim gospodarstwie „Kózka” wciąż produkują przedniej jakości sery dojrzewające, jogurty i twarożki.

Jola Bruździńska mówi o sobie, że jest dziś na „porządnej emeryturze”. Norbert też jest dobrze po sześćdziesiątce. Ona jest po rolnictwie, mąż – po technologii drewna. Oboje skończyli ówczesną Akademię Rolniczą w Poznaniu. Poznali się na rajdzie w górach i od tego czasu co weekend robili sobie wypad „w naturę”, a Jola marzyła zawsze o posiadaniu kawałka ziemi i mieszkaniu na wsi.

image
Norbert i Jola przy piecu projektu zduna z pobliskiego muzeum
FOTO: Karolina Kasperek

Ciągnęło ją na wieś i zaczęła od buraków

– To umiłowanie natury i przestrzeni mam z dzieciństwa. Tata miał samochód już w latach 60. ubiegłego wieku. Mieszkaliśmy w bloku, ale co tydzień wyjeżdżaliśmy gdzieś za miasto. Tata szedł na ryby, m...

Pozostało 90% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. grudzień 2025 11:02