StoryEditorWiadomości rolnicze

Przeprowadzka na zagony

13.06.2016., 16:06h
Jakiś czas temu wysiewaliśmy nasiona ciepłolubnych dyniowatych. Dziś osiągnęły już takie rozmiary, że czas wysadzić je do gruntu na miejsce stałe. Wiąże się to jednak z pewnym niebezpieczeństwem. Rośliny dyniowate są bardzo wrażliwe na przesadzanie, więc powinniśmy postępować z nimi bardzo delikatnie.

Przede wszystkim stanowisko pod rozsadę powinno być wolne od chwastów, dobrze uprawione oraz dobrze nasłonecznione. Ważną sprawą jest również uprawa warzyw dyniowatych w zmianowaniu, czyli nie po roślinach z tej samej rodziny.  Dynie, kabaczki, cukinie nie sprawiają większych kłopotów w uprawie, lecz melony i kawony mają trochę większe wymagania i dlatego ich uprawa musi być dobrze przemyślana.

Dynia także dla kamuflażu

Dynie najlepiej rosną na glebie przepuszczalnej i zasobnej w azot. Dlatego często nasiona siejemy lub rozsadę sadzimy na pryzmie kompostowej. Ponieważ jej pędy czasem dorastają do kilku metrów, a liście osiągają duże rozmiary, doskonale nadają się do maskowania gromadzonych na pryzmie odpadków. W przypadku uprawy na zagonie powinniśmy przygotować dla niej dobrze wynawożone stanowisko. Rozsadę sadzimy w odległości około 50 cm w rzędzie oraz 50 cm między rzędami. W celu przyspieszenia owocowania często stosuje się cięcie pędu głównego za 5. lub 6. liściem. W połowie sierpnia uszczykujemy wierzchołki pędów owocujących za ostatnim owocem, a także wycinamy wszystkie pędy nieowocujące. Do zabiegów pielęgnacyjnych należy również odchwaszczanie i podlewanie, szczególnie podczas tworzenia owoców.

Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 25/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. maj 2024 13:09