StoryEditorPrzepisy

Przepis na faszerowaną dynię hokkaido

23.10.2021., 11:10h
Faszerowana dynia hokkaido zachwyca nie tylko wyglądam, ale i smakiem. Hokkaido to prawdziwa gwiazda wśród dyń - jest wyjątkowo smaczna, a jej miąższ zawiera bogactwo minerałów, witamin, beta-karoten oraz jedynie 37 kalorii w 100 gramach. Jak ją przygotować?

Składniki potrzebne do przygotowania faszerowanej dyni hokkaido

  • 1 mała dynia hokkaido,
  • 300 g wołowego mięsa mielonego,
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju,
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • sól, pieprz,
  • 2 cebule,
  • 100 ml passaty pomidorowej,
  • 1 ząbek czosn­ku,
  • 1 mała papryczka chilli,
  • 3 łyżki bułki tartej.

Jak przygotować dynię?

Dynię przekroić na pół i delikatnie łyżką wyjąć gniazda nasienne. Natrzeć od wewnątrz olejem, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na blaszce rozciętą stroną do dołu. Piec 20 minut.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebula zmięknie, dodać mięso. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać kukurydzę i passatę, doprawić do smaku. Dodać posiekaną drobno papryczkę chilli i bułkę tartą, wymieszać. Podpieczoną dynię delikatnie obrócić na drugą stronę, nałożyć farsz i zapiekać jeszcze około 15 minut.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. czerwiec 2024 15:37