Czekoladowa kasza gryczana
Składniki: 100 g surowej kaszy gryczanej, 150 g czekolady deserowej, 1 szklanka mleka, 3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu, 2 łyżki kakao, szczypta soli, 2 łyżki masła orzechowego;
Do podania: świeże maliny, jeżyny, borówki.
Wykonanie: Kaszę ugotować do miękkości, lekko ostudzić. Czekoladę rozpuścić w mleku, dodać cukier lub miód i wymieszać. Do miski przełożyć kaszę, dodać mleko z czekoladą, cukrem, kakao, sól i masło orzechowe. Całość utrzeć blenderem na jednolitą masę. Przełożyć masę do pucharków. Ułożyć świeże owoce i podawać.
Kasza jaglana ze śliwką
Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 3 jabłka, 2 łyżki masła, szczypta cynamonu, kardamonu, 1 łyżka miodu, kilka śliwek.
Wykonanie: Kaszę ugotować do miękkości, odcedzić i wymieszać z masłem i miodem. Jabłka zetrzeć na tarce, podgrzewać, aż się rozpadną. Wymieszać z kaszą, można dosłodzić miodem według uznania. Przygotowaną masę przełożyć do foremek, ułożyć kawałki śliwek.
Kasza manna z karmelizowanymi owocami
Składniki: 5 łyżek kaszy manny, 1/2 l mleka, 2 łyżki miodu, 2 łyżki kakao, 1 banan, 1 gruszka, płatki migdałowe.
Wykonanie: Kaszę mannę ugotować na mleku. Dodać kakao i jedną łyżkę miodu, wymieszać. Masę przełożyć do miseczek. Gruszkę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę miodu i gruszkę. Dusić, aż zmięknie, a następnie dodać kawałki banana, płatki migdałowe i chwilę podgrzewać. Ułożyć na przygotowanej kaszy.