Koniecznie sprawdź nasze 3 pomysły na to, jak wykorzystać wiśnie w kuchni.TPR
StoryEditorWiśnie w kuchni

3 pomysły na dania z wiśniami w roli głównej

14.07.2024., 09:00h
Przyszedł czas, w którym ten przepyszny, letni owoc zaczyna pojawiać się na sklepowych półkach. Tym razem mowa o wiśniach, z których można nie jedno wyczarować. Koniecznie sprawdź nasze 3 pomysły, jak wykorzystać wiśnie w kuchni. Niektóre mogą Cię zaskoczyć!

Przepis na wiśnie w burbonie

Składniki: 500 g wydrylowanych wiśni, 1 szklanka wody, 1 szklanka bourbona, niepełna szklanka cukru, szczypta pieprzu cayenne, szczypta chili, pół łyżeczki cynamonu.

Wykonanie: Zagotować wodę, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Dodać pieprz, chili, cynamon i zagotować. Wrzucić wydrylowane wiśnie i ostudzić. Dolać bourbona i odstawić na 24 godziny do lodówki. Przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

image
wiśnie w bourbonie
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na grillowane bagietki z pieczonymi wiśniami i kozim serem

Składniki: 1 bagietka, 250 g wiśni, oliwa z oliwek, 2 łyżki miodu lub syropu klonowego, skórka otarta z 1 cytryny, 200 g koziego sera, listki świeżej bazylii, masło, zioła prowansalskie.

Wykonanie: Bagietkę pokroić lekko w poprzek na kromki. Każdą posmarować masłem i posypać ziołami prowansalskimi. Ułożyć na blaszce i piec 20 minut aż się zrumienią. Wiśnie wydrylować, skropić oliwą i miodem i zapiekać na oddzielnej blaszce 20 minut. Gorące grzanki smarować serem, ułożyć upieczone wiśnie i posypać posiekanymi listkami bazylii.

image
bagietki z wiśniami
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na mus z wątróbki z konfiturą z wiśni

Składniki na mus z wątróbki: 100 g masła, 350 g wątróbki, 3 jajka, 3 łyżki soku z wiśni, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego;

Składniki na konfiturę: 400 g wiśni, 3 łyżki cukru, sok z cytryny.

Wykonanie: Masło stopić. Wątróbkę wypłukać, oczyścić z błonek. Przełożyć do naczynia. Dodać jajka, sok z wiśni, gałkę, sól, pieprz i całość utrzeć blenderem. Dodać stopione masło i wymieszać.

Masę rozlać do mniejszych foremek i piec około 25 minut w temp. 170°C. Wiśnie wydrylować (3 łyżki soku dodać do musu z wątróbki), dodać sok z cytryny i podgrzewać. Dodać cukier i wymieszać. Smażyć tak długo aż woda odparuje i zaczną gęstnieć. Upieczony mus podawać z konfiturą i bagietką.

image
wiśnie w Bourbonie
FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. grudzień 2024 15:39