Tpr
StoryEditorPrzepisy kulinarne

Chłodnik na słodko i na słono? 3 przepisy, które pokochasz latem

03.08.2025., 10:00h

Lato w pełni, żar leje się z nieba, a Ty marzysz tylko o czymś zimnym, pysznym i... innym niż lody? Koniecznie sprawdź nasze pomysły na chłodniki – niebanalne, owocowe, warzywne i obłędnie pyszne! Sprawdź 3 orzeźwiające przepisy, które pokochasz od pierwszej łyżki.

Przepis na morelowo-kokosowy chłodnik z migdałami

Składniki: 300 g świeżych moreli (wydrylowanych), 300 ml mleka kokosowego, 2 łyżki miodu lub syropu klonowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 30 g płatków migdałowych (do posypania), 20 g płatków kokosowych.

Wykonanie: Zblendować morele, mleko kokosowe, miód i ekstrakt waniliowy na gładką masę. Schładzać w lodówce przez minimum godzinę. Podawać z posypanymi prażonymi migdałami, płatkami kokosowymi, listkami mięty oraz kawałkami moreli.

image
Chłodnik morelowy
FOTO: Katarzyna Kosmala

Przepis na chłodnik z groszkiem, bazylią i awokado

Składniki: 400 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego), 1 dojrzałe awokado, 1 mały ogórek, 500 ml chłodnego bulionu warzywnego, garść świeżej bazylii, sok z 1 limonki, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy z oliwek; dodatkowo: kilka rzodkiewek, świeży ogórek, 1/2 awokado, świeża bazylia, koperek, krewetki, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Wykonanie: Krewetki nakłuć na patyczki od szaszłyków, posypać solą, pieprzem i natrzeć oliwą. Grillować na patelni grillowej z dwóch stron. Groszek ugotować do miękkości i ostudzić. Zblendować groszek, awokado, ogórek, bazylię i limonkę z bulionem na gładką zupę. Doprawić solą, pieprzem i oliwą. Schładzać minimum godzinę. Posypać na wierzchu prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Udekorować świeżymi listkami bazylii lub mięty. Dodać kilka kropel oliwy z oliwek extra virgin. Dorzucić cienkie plasterki rzodkiewki i ogórka, pokrojone w kostkę awokado, posiekany koperek, listki bazylii. Podawać z grillowanymi krewetkami.

image
Chłodnik z groszku
FOTO: Katarzyna Kosmala

Przepis na chłodnik pomidorowo-arbuzowy z chilli i kolendrą

Składniki: 500 g dojrzałych pomidorów (obranych i pokrojonych), 300 g arbuza (pokrojonego, bez pestek), 1 mała czerwona papryczka chilli (bez pestek), 1 mały ząbek czosnku, sok z 1 limonki, garść świeżej kolendry, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz.

Wykonanie: Zblendować pomidory, arbuza, chilli, czosnek i limonkę na gładko. Dodać oliwę, kolendrę, sól i pieprz, wymieszać. Schładzać co najmniej dwie godziny przed podaniem. Wierzch posypać świeżą kolendrą, plasterkami chilli i ułożyć kilka plasterków pomidora. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i kolendrą.

image
Chłodnik z chili i kolendrą
FOTO: Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. grudzień 2025 05:37