Przepis na morelowo-kokosowy chłodnik z migdałami
Składniki: 300 g świeżych moreli (wydrylowanych), 300 ml mleka kokosowego, 2 łyżki miodu lub syropu klonowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 30 g płatków migdałowych (do posypania), 20 g płatków kokosowych.
Wykonanie: Zblendować morele, mleko kokosowe, miód i ekstrakt waniliowy na gładką masę. Schładzać w lodówce przez minimum godzinę. Podawać z posypanymi prażonymi migdałami, płatkami kokosowymi, listkami mięty oraz kawałkami moreli.
Przepis na chłodnik z groszkiem, bazylią i awokado
Składniki: 400 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego), 1 dojrzałe awokado, 1 mały ogórek, 500 ml chłodnego bulionu warzywnego, garść świeżej bazylii, sok z 1 limonki, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy z oliwek; dodatkowo: kilka rzodkiewek, świeży ogórek, 1/2 awokado, świeża bazylia, koperek, krewetki, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Wykonanie: Krewetki nakłuć na patyczki od szaszłyków, posypać solą, pieprzem i natrzeć oliwą. Grillować na patelni grillowej z dwóch stron. Groszek ugotować do miękkości i ostudzić. Zblendować groszek, awokado, ogórek, bazylię i limonkę z bulionem na gładką zupę. Doprawić solą, pieprzem i oliwą. Schładzać minimum godzinę. Posypać na wierzchu prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Udekorować świeżymi listkami bazylii lub mięty. Dodać kilka kropel oliwy z oliwek extra virgin. Dorzucić cienkie plasterki rzodkiewki i ogórka, pokrojone w kostkę awokado, posiekany koperek, listki bazylii. Podawać z grillowanymi krewetkami.
Przepis na chłodnik pomidorowo-arbuzowy z chilli i kolendrą
Składniki: 500 g dojrzałych pomidorów (obranych i pokrojonych), 300 g arbuza (pokrojonego, bez pestek), 1 mała czerwona papryczka chilli (bez pestek), 1 mały ząbek czosnku, sok z 1 limonki, garść świeżej kolendry, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Wykonanie: Zblendować pomidory, arbuza, chilli, czosnek i limonkę na gładko. Dodać oliwę, kolendrę, sól i pieprz, wymieszać. Schładzać co najmniej dwie godziny przed podaniem. Wierzch posypać świeżą kolendrą, plasterkami chilli i ułożyć kilka plasterków pomidora. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i kolendrą.
