![Poznaj nasze 3 propozycje na dania z bobu](https://static.tygodnik-rolniczy.pl/images/2024/07/03/o_545043_1280.png)
Jakich składników będziesz potrzebować na domowy chutney z cebuli?
Składniki na chutney: 500 g czerwonej cebuli, 4 łyżki oleju, 100 g brązowego cukru, 50 ml octu winnego, przyprawy zmielone: 6 goździków, 1/2 łyżeczki kminku, szczypta kolendry, szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu;
Dodatkowo: ulubione sery, wędliny, kiść winogron.
Jak go zrobić?
Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać zmielone przyprawy, cukier, sól, pieprz, ocet i dusić na małym ogniu 35–45 minut, aż sok odparuje. Przechowywać w lodówce, można również pasteryzować. Sery, wędliny ułożyć na desce i podawać z chutneyem.