Poznaj przepis na domowy chutney z czerwonej cebuliTPR
StoryEditorPrzepisy kulinarne

Chutney z czerwonej cebuli z deską serów

03.12.2023., 09:45h
Szukasz pomysłu na wyszukaną przystawkę na rodzinną imprezę? Chutnej z czerwonej cebuli to idealny dodatek zarówno do deski wysmienitych serów jak i mięs. Jak go zrobić?

Jakich składników będziesz potrzebować na domowy chutney z cebuli?

Składniki na chutney: 500 g czerwonej cebuli, 4 łyżki oleju, 100 g brązowego cukru, 50 ml octu winnego, przyprawy zmielone: 6 goździków, 1/2 łyżeczki kminku, szczypta kolendry, szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu;

Dodatkowo: ulubione sery, wędliny, kiść winogron.

Jak go zrobić?

Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać zmielone przyprawy, cukier, sól, pieprz, ocet i dusić na małym ogniu 35–45 minut, aż sok odparuje. Przechowywać w lodówce, można również pasteryzować. Sery, wędliny ułożyć na desce i podawać z chutneyem.

image

chutney z czerwonej cebuli

FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. luty 2024 07:13