Canva/k.kosmala
StoryEditorPrzepisy kulinarne

Jak zrobić lody jak z najlepszej lodziarni? 3 proste przepisy

10.08.2025., 11:30h

Masz ochotę na lody, ale wolisz unikać sztucznych dodatków i długich kolejek w lodziarni? Zrób je sam w domu! Kremowe mango z kokosem, czekolada z bananem i awokado oraz borówki z serem džiugas – trzy smaki, które zaskoczą Cię prostotą i obłędnym smakiem.

Przepis na lody z twarogiem, mango i kokosem

Składniki: 250 g twarogu (zmielonego), 2 dojrzałe mango lub pulpa z mango, 200 ml mleka kokosowego (z puszki), 150 ml słodkiej śmietanki 36%, 4 łyżki miodu lub syropu klonowego, 1 łyżeczka soku z limonki, szczypta soli, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Wykonanie: Obrać mango, usunąć pestkę, pokroić na kawałki. Zblendować na gładkie purée. Umieścić w misce twaróg, purée mango, mleko kokosowe, śmietankę, miód (lub syrop), wanilię, limonkę i sól. Zblendować wszystko na gładką masę. Przelać masę do płaskiego pojemnika i włożyć do zamrażarki. Przez pierwsze 3–4 godziny co 30–45 minut mieszać (użyć trzepaczki lub widelca), aby uniknąć powstawania kryształków lodu. Wyjąć lody z zamrażarki na 10 minut przed podaniem. Udekorować kawałkami mango i listkami mięty.

image
Lody z twarogiem
FOTO: Katarzyna Kosmala

Przepis na lody czekoladowe z bananem i awokado

Składniki: 2 bardzo dojrzałe banany (wcześniej zamrożone), 1 dojrzałe awokado, 2 łyżki kakao (ciemne, niesłodzone), 50–70 ml rumu (ciemny lub złoty), 100 ml jogurtu naturalnego, 50 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao), 2–3 łyżki syropu klonowego/miodu (lub do smaku), 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Wykonanie: Zamrozić pokrojone banany (najlepiej dzień wcześniej). Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikro­falówce (lekko ostudzić). Do blendera wrzucić banany, awokado, kakao, jogurt, syrop klonowy lub miód, wanilię, sól i rum. Dodać roztopioną czekoladę. Zblendować na gładką, aksamitną masę. Doprawić do smaku. Spróbować – jeśli trzeba, dosłodzić lub dolać więcej rumu (ale z umiarem – za dużo alkoholu uniemożliwi zamrożenie). Zamrozić.

Przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Mieszać co 30–45 minut przez 2–3 godziny, aby lody były kremowe. Wyjąć z zamrażarki 10 minut przed podaniem. Podawać posypane tartą czekoladą.

image
lody czekoladowe z bananem
FOTO: Katarzyna Kosmala

Przepis na lody z litewskim serem džiugas

Składniki: 250 g borówki amerykańskiej (świeżej lub mrożonej), 1 łyżeczka skórki z cytryny + 1 łyżka soku z cytryny, 150 g mascarpone, 100 ml słodkiej śmietanki 30–36%, 40–50 g sera długodojrzewającego džiugas (drobno startego), 3–4 łyżki miodu lub syropu klonowego (do smaku), szczypta soli, 40 g pistacji (najlepiej niesolonych, obranych).

Wykonanie: Włożyć borówki do rondla z łyżką wody, sokiem z cytryny i połową miodu. Gotować 5–7 minut, aż owoce puszczą sok i lekko się rozpadną. Ostudzić. Podsmażać pistacje na suchej patelni przez 2–3 minuty, aż lekko się zrumienią i zaczną pachnieć. Ostudzić, a następnie posiekać na grubsze kawałki. W misce zmiksować na gładką masę mascarpone, śmietankę, resztę miodu, sól, skórkę z cytryny i starty džiugas. Połączyć z borówkami. Dodać ostudzone borówki do masy serowej i krótko zmiksować. Dodać pistacje. Wmieszać posiekane pistacje do masy.

Przelać do pojemnika, wstawić do zamrażarki i mieszać co 30–45 minut przez 3–4 godziny, żeby uniknąć kryształków lodu. Wyjąć 5–10 minut przed podaniem. Udekorować posiekanymi pistacjami i świeżą borówką

image
Lody z Dziugasem
FOTO: Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 22:15