
Przepis na pierogi z marchewką i makiem
Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 4 łyżki maku, szczypta soli, ciepła woda.
Składniki na farsz: 400 g marchewki, 4 łyżki maku, 1/2 szklanki rodzynek, rum do zalania rodzynek, 3 łyżki cukru.
Wykonanie: Rodzynki zalać rumem i odstawić na 15 minut. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach i zeszklić na łyżce masła klarowanego, dodać cukier i rodzynki z rumem. Dusić, aż rum odparuje, a marchewka będzie miękka.
Do miski wsypać mąkę, mak, sól, dodać jajko i olej. Ciasto wyrabiać, dodając stopniowo ciepłą wodę. Powinno być elastyczne i miękkie. Rozwałkować jak najcieniej, podsypując mąką. Wycinać szklanką kółka, nakładać porcję farszu i sklejać.
W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucać pierogi porcjami na wrzątek i gotować. Najlepiej smakują przysmażone na maśle klarowanym, posypane makiem lub ze słodką śmietanką.
Przepis na ciasteczka makowe z bezą i migdałami
Składniki: 500 g mąki, 4 łyżki maku, 3 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na bezę: 3 białka, 150 g cukru; dodatkowo: połówki orzechów włoskich, migdały.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Schładzać je godzinę w lodówce, następnie rozwałkować i kieliszkiem wycinać małe kółeczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie lśniąca. Na każde kółeczko nakładać niewielką ilość białka (około pół łyżeczki), delikatnie rozprowadzić je po całym ciasteczku i układać połówki orzecha lub migdały. Piec 15–20 minut w temperaturze 160°C.
Przepis na karnawałową dynię z makiem
Składniki: 1/2 dyni pomarańczowej, sól, 1/2 szklanki maku, 3 łyżki oliwy;
Składniki na sos: suszone płatki chilli, świeża papryczka chilli, sok z 1/2 pomarańczy, 3 łyżki oliwy, skóra otarta z 1 pomarańczy.
Wykonanie: Dynię pokroić w półksiężyce. Natrzeć olejem, solą, z jednej strony obtoczyć w maku i układać na blaszce. Piec 25–30 minut temperaturze 180°C – najlepiej sprawdzić widelcem, czy jest miękka. Przygotować sos. Wymieszać sok z pomarańczy ze skórką pomarańczową, oliwą i płatkami chilli. Upieczoną dynię delikatnie polać sosem i ułożyć kawałki świeżej papryczki chilli.