Przepis na kotlety z bobu z sezamem
Składniki: 500 g ugotowanego i obranego bobu, 2 jajka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki ziaren sezamu (do masy), 1 łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz, przyprawy do smaku (np. kumin, papryka, majeranek), bułka tarta wymieszana z sezamem (do obtaczania), olej do smażenia.
Wykonanie: Zmiksować lub zgnieść bób na gładką masę. Dodać drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajka. Wsypać bułkę tartą i sezam. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Dodać posiekany koperek. Wymieszać całość na jednolitą masę. Uformować kotlety. Obtoczyć w mieszance bułki tartej i sezamu. Rozgrzać olej na patelni. Smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku. Można podawać z młodymi ziemniakami i zsiadłym mlekiem lub kefirem.
Przepis na frittatę z bobem
Składniki: 6 jajek, 200 g młodych ziemniaków (obranych), 300 g bobu (ugotowanego, świeżego lub mrożonego), 1 mała cebula lub szalotka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego, sól i pieprz do smaku, duża garść świeżego posiekanego koperku.
Wykonanie: Ziemniaki pokroić na 4–6 części (większa kostka). Ugotować w osolonej wodzie (12–15 minut), ostudzić. Ugotować bób w lekko osolonej wodzie (5 minut). Obrać bób ze skórki. Posiekać cebulę i czosnek. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek i szklić razem około minuty. Dodać ziemniaki i bób. Dusić 2–3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Roztrzepać jajka w misce. Dodać połowę koperku (resztę zostawić do posypania). Doprawić jajka solą i pieprzem. Masę jajeczną dodać do ziemniaków i bobu, wymieszać. Masę przełożyć do okrągłej formy i piec około 25 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu posypać pozostałym koperkiem. Frittata dobrze smakuje pokrojona na trójkąty i przypieczona na patelni.
Przepis na kaszę jęczmienną z kurczakiem i bobem
Składniki: 300 g kaszy jęczmiennej, 2 piersi z kurczaka, 300 g bobu (ugotowanego, świeżego lub mrożonego), około 20 pomidorków koktajlowych, 2 łyżki masła klarowanego, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, słodka papryka w proszku, pęczek świeżego posiekanego koperku.
Wykonanie: Ugotować kaszę jęczmienną w lekko osolonej wodzie (proporcja 2: 1, około 600 ml wody, przez 15–20 minut). Odcedzić kaszę i odstawić. Ugotować bób. Pokroić kurczaka w kostkę. Doprawić mięso solą, pieprzem i słodką papryką. Rozgrzać 2 łyżki masła na dużej patelni. Obrać i posiekać czosnek. Wrzucić czosnek i zeszklić krótko, dodać kurczaka i smażyć przez 8 minut, aż się zrumieni. Dodać kaszę i obrany bób. Wymieszać wszystko dokładnie i dusić razem przez 2–3 minuty. Przekroić pomidorki na połówki i dodać do kaszy. Posypać koperkiem tuż przed podaniem.
