Tłuszcze w maśle to około 63% tłuszczów nasyconych, 26% tłuszczów jednonienasyconych i 4% tłuszczów wielonienasyconych. Badania pokazują, że nasycone kwasy tłuszczowe z żywności nie zatykają tętnic ani nie przyczyniają się do chorób serca, udaru mózgu ani raka.
StoryEditorZdrowa dieta

Masło zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy i problemów z sercem

08.10.2023., 10:30h
W rzeczywistości pokarmy pochodzenia zwierzęcego, takie jak masło, należą do najzdrowszych produktów na świecie. Masło jest bogate w składniki odżywcze, w tym te silnie sycące i zawiera witaminy i minerały, których nie można uzyskać ze źródeł roślinnych.

Pełnotłusty nabiał nie zwiększa ryzyka chorób naczyniowo-sercowych

Badania wykazały powiązania między wysokotłuszczowymi produktami mlecznymi, takimi jak masło, a mniejszym ryzykiem otyłości, cukrzycy i problemów z sercem. W artykule z 2020 r. opublikowanym w czasopiśmie Journal of the American College of Cardiology stwierdzono: "Pełnotłusty nabiał, nieprzetworzone mięso, jajka i ciemna czekolada, to pokarmy bogate w nasycone kwasy tłuszczowe występujące w tzw. matriksie, które nie są związane ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Dostępne dowody nie przemawiają za dalszym ograniczaniem spożycia takiej żywności".

Dlaczego warto jeść masło? Najważniejsze zalety masła w diecie

Matriksem to efekt współwystępowania substancji odżywczych, których działanie okazuje się korzystne, kiedy występują wraz z innymi. Wykazują wtedy działania, których nie obserwuje się, kiedy występują pojedynczo. Przyjrzyjmy się zaletom masła. Tylko dwie łyżki stołowe (28 gramów) masła dostarczają 22% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Nie mylmy zwierzęcej postaci witaminy A, znanej jako retinol, z gorszą witaminą A pochodzącą ze źródeł roślinnych. Badania pokazują, że skuteczność wchłaniania retinolu wynosi około 30% w ciągu 1 godziny, podczas kiedy jest to mniej niż 5% w przypadku witaminy A z roślin.

Masło jest doskonałym źródłem sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który wytwarzany jest w procesie fermentacji trawy i zachodzi w układzie pokarmowym bydła. CLA ma właściwości przeciwnowotworowe, które mogą wpływać hamująco na wzrost raka, m.in. piersi, okrężnicy, żołądka, prostaty i wątroby. W jednym z badań kobiety, które jadły cztery lub więcej porcji wysokotłuszczowych produktów mlecznych, takich jak masło, zaobserwowano obniżenie ryzyka raka okrężnicy o 34%. Kwas ten chroni przed chorobami serca, obniża poziom cholesterolu u osób z cukrzycą typu 2, poprawia wrażliwość na insulinę u młodych dorosłych prowadzących siedzący tryb życia, wzmacnia układ odpornościowy. Badanie z udziałem 23 młodych mężczyzn, którzy otrzymywali 5,6 grama CLA dziennie, wykazało obniżone markery stanu zapalnego, w tym czynnika martwicy nowotworu i białka C-reaktywnego (CRP).

Tłuszcze w maśle to około 63% tłuszczów nasyconych, 26% tłuszczów jednonienasyconych i 4% tłuszczów wielonienasyconych. Badania pokazują, że nasycone kwasy tłuszczowe z żywności nie zatykają tętnic ani nie przyczyniają się do chorób serca, udaru mózgu ani raka.Tłuszcze te są odporne na degradację w wyniku utleniania i wysokiej temperatury. Oznacza to, że masło jest odporne na powstawanie wolnych rodników, które mogą uszkodzić organizm na poziomie komórkowym. Przegląd 16 badań wykazał, że spożywanie wysokotłuszczowego nabiału, w tym masła, śmietany i serów, może zmniejszyć ryzyko otyłości.

image

Masło jest doskonałym źródłem sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który wytwarzany jest w procesie fermentacji trawy i zachodzi w układzie pokarmowym bydła.

FOTO:

Czym jest czynnik Wulzen?

Czy słyszeliście o czynniku zapobiegającym sztywności znajdującym się w maśle z surowego mleka? Jedna z bardziej tajemniczych zalet masła nazywana jest "czynnikiem Wulzen". Rosalind Wulzen, która odkryła ten związek w surowym maśle, uważa go za prawdziwą rozpuszczalną w tłuszczach witaminę regulującą metabolizm fosforu i wapnia. Jest prawdopodobne, że "czynnik Wulzen" wynika z synergistycznego działania różnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w surowym mleku, w tym witaminy E, A i witaminy K2. Wulzen i współpracownicy odkryli, że surowe masło i śmietana mają wiele zalet, w tym chronią przed zwapnieniem stawów, stwardnieniem tętnic, zaćmą czy zwapnieniem szyszynki.

Karolina Kasperek

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 12:55