StoryEditorŚwinie

Po L-karnitynie tuczniki będą jak z siłowni

08.03.2022., 08:03h
L-karnityna działa stymulująco na przyrost tkanki mięśniowej kosztem tkanki tłuszczowej. Wyniki wielu badań wskazują na pozytywny wpływ tego dodatku na wskaźniki produkcyjne loch, prosiąt, a także tuczników. Podawanie L-karnityny wskazane jest zarówno dla zwierząt młodych i rosnących, jak i wysoko­mięsnych, żywionych paszami roślinnymi bez udziału surowców pochodzenia zwierzęcego, reprodukcyjnych, a głównie loch w okresie ciąży i karmienia prosiąt.

Karnityna jest składnikiem mięś­ni i bierze udział w takich procesach, jak metabolizm węglowodanów, związków azotowych i tłuszczów, transport kwasów tłuszczowych podczas ich przemian energetycznych, a także w regulacji stężenia tłuszczów w organizmie. Zmniejsza stężenie cholesterolu i poprawia wydolność tkanki mięś­niowej, prowadząc do zmniejszenia ilości toksyn. L-karnityna wydalana jest z moczem oraz wydzielana z mlekiem.

Głównym źródłem karnityny jest synteza wewnątrz organizmu (u świń pokrywa około 75% zapotrzebowania), a także pasza. Zanim wycofano mączki mięsno-kostne i z krwi, zwierzęta otrzymywały ją w mieszankach paszowych. Obecnie świnie żywione są głównie surowcami pochodzenia roślinnego i pozbawione dodatkowego źródła karnityny, a tym samym jej zawartość może być niewystarczająca. Dotyczy to szczególnie zwierząt w fazie wzrostu i w stanach fizjologicznych wymagających dużego wysiłku i energii (poród, laktacja).

Karnityna jest syntetyzowana w organizmie z lizyny i metioniny. Dlatego też bardzo ważne jest dobre zbilansowanie paszy pod względem zawartości tych amino­kwasów niezbędnych. Ponadto synteza ...

Pozostało 76% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. październik 2024 16:12