StoryEditorświnie

Rolnicy z Mazowsza postawili na produkcję loch. Czy osiągną większą stabilizację?

13.01.2022., 10:01h
Jan Ziomek z Jedlanki Nowej w gminie Iłża do tej pory specjalizował się w odchowie przywożonych do gospodarstwa prosiąt. Odważnie jednak postanowił, że w nowo otwartym, w pełni zautomatyzowanym budynku będzie utrzymywał lochy. Ma nadzieję, że dzięki zmianie profilu produkcji osiągnie większą stabilizację.

W gospodarstwie będzie utrzymywanych 268 loch, a produkcja będzie się odbywała w systemie 5-tygodniowym. W takich odstępach czasu z gospodarstwa powinno wyjeżdżać 700–750 prosiąt o masie ciała około 15 kg do ferm tuczu należących do firmy Agri Plus. Wcześniej gospodarze także współpracowali z tą firmą i zajmowali się odchowem prosiąt. Trafiały do nich prosięta po odsadzeniu o masie ciała około 6–8 kg, a opuszczały chlewnię, gdy osiąg­nęły 30–35 kg.

Z firmą Agri Plus współpracuję od około 16 lat. W czerwcu 2021 roku zdarzyło się nieszczęście i doszło do pożaru w budynku dla świń. Znajdowało się w nim wówczas ponad 2 tys. prosiąt, z których 900 zginęło. Resztę udało się uratować, ale chlewnia już nie nadawała się do użytkowania – opowiada pan Jan.

Budynek w 2014 roku został rozbudowany i całkowicie zmodernizowany. Zamontowano paszo­ciągi z automatycznym zadawaniem paszy. Chlewnię wyposażono w ogrzewanie podłogowe i system utrzymania bezściołowego. Pozwalało to na odchów bardzo małych prosiąt w optymalnych warunkach termicznych.

Osiągałem jedne z najlepszych wyników na odchowalni. Zużycie paszy ...

Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. październik 2024 23:36