StoryEditorŚwinie

Włókno nierozpuszczalne dobrą podporą dla delikatnych żołądków dorastających prosiąt

13.05.2021., 09:05h
Włókno pokarmowe jest ważnym składnikiem w żywieniu trzody chlewnej, przyczyniającym się do poprawy zdrowia i dobrostanu zwierząt. Włączenie włókna nierozpuszczalnego do żywienia prosiąt w okresie okołoodsadzeniowym może być sposobem na ustabilizowanie pracy układu trawiennego w tym krytycznym momencie odchowu.
Odsadzenie prosiąt od lochy powoduje stres, który może wpływać na funkcjonowanie układów pokarmowego i odpornościowego. Konsekwencją jest pogorszenie zdrowia prosiąt, mniejsze pobranie paszy i wolniejszy wzrost, a często także biegunka w ciągu pierwszych 14 dni po odłączeniu od lochy. Proces zapalny zmniejsza odporność i zmienia morfologię jelit, powodując uszkodzenie tkanki nabłonkowej. Prowadzi to do pogorszenia funkcji trawiennych, zaburza równowagę mikroflory jelitowej i zwiększa ryzyko namnażania się bakterii patogennych, takich jak chociażby Escherichia coli.

Nierozpuszczalne i niestrawne włókna mogą hamować biegunkę

Celem paszy poodsadzeniowej jest w miarę bezpieczne przejście z paszy płynnej, jaką jest mleko lochy, na paszę stałą na bazie skrobi przy jednoczesnej minimalizacji problemów związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Jednym z elementów strategii żywieniowych na ten okres jest zwiększenie zawartości włókna surowego do 4%, a w przypadku zakażenia bakterią Escherichia coli nawet do 6%. Przy podawaniu włókna należy jednak uwzględnić źródło jego pochodzenia i właściwości fizykochemiczne poszcz...
Pozostało 86% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. grudzień 2024 08:56