Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Kiedy lepiej sprawdza się hala udojowa, niż roboty?

Kiedy lepiej sprawdza się hala udojowa, niż roboty?
Polskie mleko Zarządzanie stadem
Data publikacji 20.08.2020r.

W gospodarstwie Magdaleny i Karola Rościńskich krowy i jałówki do niedawna utrzymywane były w starej, trzykrotnie modernizowanej oborze. Obsługa zwierząt była w niej utrudniona, a zwierzętom brakowało należytego komfortu. Sytuacja zmieniła się jednak tegorocznej wiosny.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Komfortowa obora wolnostanowiskowa dla krów

W tym bowiem czasie hodowcy przeprowadzili bydło do nowej, wolnostanowiskowej obory o wymiarach 25 x 40 m, do której przylega dojarnia (10 x 11 m). Planując nowy obiekt, gospodarze położyli duży nacisk na komfort i zdrowotność zwierząt. Na legowiskach zastosowali materace słomiano-wapienne, a w korytarzach spacerowych ściółkę ze słomy. Obornik wypychany jest 3 razy w tygodniu zgarniaczem zamontowanym na ciągniku.

Widać, że krowy czują się w nowej oborze komfortowo. Po przeprowadzce żadna sztuka nie została wybrakowana ze względu na kończyny. Znajomi przestrzegali nas, że możemy w nowym obiekcie stracić kilka zwierząt przeprowadzonych z uwięziówki, ale na szczęście tak się nie stało – mówi Karol Rościński, który początkowo zdecydował, że dój w nowej oborze będzie odbywał się automatycznie, ale ostatecznie zmienił koncepcję.

Zamiast robotów, hala udojowa

r e k l a m a

Przed budową planowaliśmy wstawienie robota mogącego  wydoić  maksymalnie 65 sztuk. Zamierzamy utrzymywać ponad 70 krów dojnych, więc byłby kłopot z wydojeniem nadwyżki krów. Obecnie dostępny jest już robot z firmy DeLaval, który przy ruchu kierowanym wydoi ponad 70 sztuk, ale przy podejmowaniu decyzji nie było jeszcze takich technologii. Zdecydowaliśmy się więc na dobrze wyposażoną halę udojową – mówi Karol Rościński.

Hodowcy wybrali halę udojową DeLaval rybia ość 2 x 6 wyposażoną w: stanowiska udojowe MU580 z automatyką doju, trzema fazami doju (masażem, dojem właściwym i dodajaniem), elektroniczną pulsacją z pulsatorem EP100, automatycznym zdejmowaniem aparatów udojowych ACR. Hala wyposażona jest w miernik mleka FI7, pompę podciśnienia DVP1600 (z napędem bezpośrednim bez paska klinowego), myjnię elektroniczną C100E ze zbiornikiem 80 l do kontroli temperatury roztworu myjącego oraz wspomaganiem mycia dzięki korkom powietrznym.

Zarządzanie stadem z programem DelPro

Państwo Rościńscy zdecydowali się także na program zarządzania stadem DelPro i system pomiaru aktywności.

Już po kilku tygodniach użytkowania mogę stwierdzić, że jestem z niego bardzo zadowolony. Mamy też aktywomerty do wykrywania rui, dzięki czemu poprawiły się parametry rozrodu. Wcześniej nie było widocznych oznak rui, teraz, gdy krowy chodzą luzem, łatwiej jest je dostrzec. Program DelPro podaje dane o aktywności zwierząt i jeżeli  jest zwiększona oraz występuje w okresie rujowym, przekazuje nam informację o prawdopodobnej rui i godzinie jej rozpoczęcia. Dzięki temu można precyzyjnie wyznaczyć godzinę inseminacji. Z kolei niska aktywność w połączeniu ze spadkiem wydajności i pobrania paszy informuje o możliwej chorobie – mówi Karol Rościński.


Dój jednorazowo trwa 35 minut
  • Dój jednorazowo trwa 35 minut
Budując nową oborę, państwo Rościńscy położyli duży nacisk na komfort i zdrowotność zwierząt
  • Budując nową oborę, państwo Rościńscy położyli duży nacisk na komfort i zdrowotność zwierząt
Wprowadzenie zwierząt do nowej obory zdaniem właścicieli było dużym przeskokiem technologicznym. Oprócz zmiany systemu utrzymania i doju, zmieniony został także sposób żywienia zwierząt. Pracuje w oborze wóz paszowy RMH o pojemności 18 m3.

Znajomi dziwią się nam, że teraz tak mało czasu spędzamy w obiekcie. Dój trwa szybko i gdy  nie ma problemów, to zajmuje ok. 35 minut. W starej oborze mieliśmy problemy z dojem pierwiastek, dziś  wchodzą na halę ze starszymi krowami i nie stwarzają żadnych problemów. Także rozsypanie PMR-u nie trwa długo, a premię w postaci paszy treściwej podają  stacje paszowe  – mówi Magdalena Rościńska.

Dla lepszego komfortu zwierząt, w nowym obiekcie zamontowano także czochradło automatyczne oraz poidła wannowe WT7 z grzałką.


Karol Rościński wspólnie z żoną Magdaleną prowadzi w miejscowości Hordzież w gminie Serokomla (pow. łukowski) gospodarstwo specjalizujące się w hodowli bydła mlecznego. Jego powierzchnia wynosi ponad 75 ha. Na 32 ha wysiewana jest kukurydza, około 25 ha zajmują mieszanki traw, a pozostałą część areału zajmują zboża, takie jak: jęczmień ozimy, pszenżyto i owies. Stado składa się z 45 krów dojnych oraz 51 jałówek i objęte jest oceną użytkowości mlecznej, a średnia wydajność  wynosi około 8 tys. kg mleka. W ubiegłym roku hodowcy posiadali ponad 30 krów mlecznych i dostarczyli do Spółdzielczej Mleczarni „Spomlek” w Radzyniu Podlaskim około 235 tys. litrów mleka. W tym roku stale zwiększają stado i  produkcję mleka.
  • Karol Rościński wspólnie z żoną Magdaleną prowadzi w miejscowości Hordzież w gminie Serokomla (pow. łukowski) gospodarstwo specjalizujące się w hodowli bydła mlecznego. Jego powierzchnia wynosi ponad 75 ha. Na 32 ha wysiewana jest kukurydza, około 25 ha zajmują mieszanki traw, a pozostałą część areału zajmują zboża, takie jak: jęczmień ozimy, pszenżyto i owies. Stado składa się z 45 krów dojnych oraz 51 jałówek i objęte jest oceną użytkowości mlecznej, a średnia wydajność  wynosi około 8 tys. kg mleka. W ubiegłym roku hodowcy posiadali ponad 30 krów mlecznych i dostarczyli do Spółdzielczej Mleczarni „Spomlek” w Radzyniu Podlaskim około 235 tys. litrów mleka. W tym roku stale zwiększają stado i  produkcję mleka.

    Na zdjęciu: Magdalena i Karol Rościńscy z synami Dawidem, Bartoszem, Adamem i Aleksandrem
Józef Nuckowski
Zdjęcia: Józef Nuckowski

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Płacisz tylko

9,90 zł

Cena regularna 100,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody