StoryEditorżywienie krów

Mocznik w mleku a ocena poprawności żywienia krów

05.11.2019., 16:11h
Praktyczne wykorzystanie informacji dotyczącej poziomu mocznika w mleku pozwala ocenić zbilansowanie energetyczno-białkowe dawek pokarmowych, a także obniżyć koszty i straty azotu. Stężenie mocznika w mleku jest wykorzystywane do monitorowania skuteczności wykorzystania białka przez krowy.
Mikroorganizmy w żwaczu degradują białko paszy do amoniaku. Jeżeli produkcja odbywa się w optymalnej ilości węglowodanów, wówczas obecne w żwaczu mikroorganizmy wychwytują amoniak i wykorzystują zawarty w nim azot do budowy własnych aminokwasów.

O czym świadczy mocznik i jaki powinien być jego poziom w mleku?

W wyniku niedoboru energetycznego, w żwaczu następuje nadmiar amoniaku absorbowanego przez ścianę żwacza do krwi, a następnie do wątroby. W narządzie tym (w hepatocytach) jest przekształcany w cyklu mocznikowym w mocznik. Poziom mocznika w mleku stanowi informację dotyczącą ilości azotu, który przy niedoborze energii nie jest wykorzystywany do wzrostu drobnoustrojów żwacza oraz syntezy białek mleka. Jeżeli dawki pokarmowe zawierają zbyt dużo białka, wówczas nadmiar azotu wydzielany jest do osocza krwi, mleka i moczu. Poziom mocznika w mleku jest szczególnie ważnym wskaźnikiem, ponieważ pozwala ocenić zbilansowanie energetyczno-białkowe dawki pokarmowej, obniżyć koszty paszy lub potencjalne straty azotu. Poziom tego pierwiastka w kale zwierząt jest w zasadzie stały, natomiast około 50% nadmiaru mocznika jest usuwane z moczem. ...
Pozostało 60% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 07:07