StoryEditorPrzepisy

Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować zupę chrzanową?

29.03.2021., 13:03h
Zbliżające się święta Wielkiej Nocy mogą być doskonałą okazje do wypróbowania nowych przepisów. Zachęcamy do wypróbowania w rodzinnym gronie zupy chrzanowej.

Składniki na wywar:

  • 1/2 kg wędzonych żeberek lub wędzonych kości,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 por, 1 pietruszka,
  • 3 liście laurowe,
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
  • 1 łyżka soli.

Składniki na zupę:

  • 3 l wywaru z wędzonki,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 3 łyżki chrzanu,
  • 1 szklanka śmietanki 18%;
  • do podania: 10 jajek, 2 pęta kiełbasy, najlepiej swojskiej, wędzonej.

Wykonanie:

Składniki na wywar zalać 3 i 1/2 litra wody i gotować około półtorej godziny. Odcedzić przez sito. Doprawić, dodać majeranek i chrzan. Jeśli ktoś lubi bardziej ostrą zupę, można dodać więcej chrzanu.

Dodać śmietanę, wcześniej „zahartowaną” wywarem, zagotować i wyłączyć. Jajka ugotować i obrać, pokroić. Kiełbasę pokroić w plastry. Zupę podawać z jajkiem i kiełbasą.

zupa chrzanowa

Życzymy smaczenego!

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 17:41