StoryEditorŚwinie

Jak zwiększyć ilość białka w zbożach wykorzystywanych jako pasza dla świń?

28.07.2020., 12:07h
Przyczyną gorszego wykorzystania paszy jest stosowanie nadmiernej ilości włókna, złe zbilansowanie mieszanki, podawanie surowców o gorszej strawności lub skażonych grzybami wytwarzającymi mikotoksyny. Stopień wykorzystania białka, tłuszczu czy węglowodanów zależy zarówno od składu mieszanki, jak i sposobu obróbki paszy.
Zboża stanowią podstawę żywienia trzody chlewnej, dlatego też należy znać ograniczenia w ich zastosowaniu, wynikające nie tylko z występowania w nich substancji antyżywieniowych, ale także ewentualnego skażenia mikotoksynami. Zboża dostarczają energii, a ze względu na znaczny udział w dawce pokarmowej także sporo białka. Szacuje się, że zapewniają 40–85% energii w dawkach dla świń. Wartość energetyczna ziarna zbóż uzależniona jest jednak nie tylko od ich składu chemicznego, ale również warunków zbioru, suszenia i przechowywania. Należy pamiętać, że użycie złej jakości zboża w żywieniu świń będzie powodem zmniejszenia pobrania paszy i pogorszenia jej wykorzystania oraz obniżenia przyrostów dziennych.

Warto zwracać także uwagę na to, czy stosowane w paszach surowce zbożowe nie są skażone mikotoksynami. Prognozy dotyczące porażenia toksynami grzybiczymi kukurydzy i pszenicy pokazują, że w wielu częściach Europy można spodziewać się potencjalnie szkodliwych ich ilości w nadchodzących zbiorach zbóż.

Mikotoksyny negatywnie odbijają się na wynikach produkcji świń i opłacalności chowu

Ze względu na działanie toksyc...
Pozostało 85% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2024 21:30